Om Akupunktur

Klinikken har mangeårig erfaring  med behandling og genoptræning af patienter i kræftbehandling.

Der  bruges fysioterapi og akupunktur både i lindringen af de fysiske og psykiske symptomer og bivirkninger, som opstår i forbindelse med den hårde behandling på hospitalet, og i efterølgende genoptræning med henblik på at komme på ret køl og vende tilbage til et godt liv i hverdagen.

Akupunktur kommer fra taoisme og kinesisk kultur, og er en behandlingsmetode som har været en del af den traditionelle kinesiske medicin i flere tusinde år.

Betegnelsen Akupunktur kommer fra latinsk, acus= nål og punctura= at stikke.

Akupunktur kom til Europa fra Kina med franske missionærer i 1600-tallet og videre til Sverige i 1960´erne, hvor den blev godkendt som smertebehandling i 1984.  Til Danmark kom metoden i 1970´erne.

Akupunktur har igennem århundrederne været baseret på erfaring og naturfilosofiske tankgange, hvilket ikke accepteres indenfor sundhedssystemerne i de skandinaviske lande, som stiller krav om naturvidenskabelig forståelse. Men forskning har efterfølgende hjulpet med at forklare behandlingens mekanismer og effekt.

Akupunktur er nu udbredt behandlingsmetode blandt autoriseret sundhedpersonale i Danmark.

Moderne forskning, både i øst og vest har vist, at akupunktur har en positiv effekt i form af smertelindring, samt effekt på det autonome nervesystem som kan være gavnelig i forbindelse med sygdom og stress.

Det Autonome Nervesystem (AN) er den del af nervesystemet som regulerer de aktiviteter i kroppens forskellige organer, som vi med viljen ikke umiddelbart kan påvirke, det gælder blandt andet hjerte, lunger, mave og urinveje,  men også spytkirtler, fordøjelse, blodkar, stofskifte, hormonaktivitet og immunforsvar.

AN består af to dele som arbejder imod hinanden, det sympatiske og parasympatiske nervesystem.
Forenklet kan man sige, at det sympatiske nervesystem styrer energikrævende aktiviteter (kamp og flugt), og det parasympatiske styrer over energibesparende aktiviteter (hvile og fordøjelse af mad).

Akupunktur ved sygdom kan hjælpe ved at regulere eller fremme ligevægt mellem sympatikus og parasympatikus, noget som vi kan mærke eller opleve som fysisk og psykisk balance, være afslappet eller homeostase som det hedder på lægesprog.

Når nålene sættes i specielle punkter på kroppen, igangsættes nerveimpulser, som sendes ved hjælp af tynde nerver i det behandlede område til rygmarven og videre til hjernen.  Som svar på stimuleringen går det centrale nervesystem (hjernen) igang med at øge produktionen af forskellige stoffer, bl.a. Endorfin.

Endorfin er kroppens eget morfin, som blandt andet kan bidrage til nedsat smerte, øget blodcirkulation, samt regulere aktiviteten i AN; en aktivitet, som fremmer kroppens restitution og egen evne til at helbrede sygdom.